Skip navigation
Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.bcucluj.ro/handle/123456789/39627

Title: Blaj [material iconografic] : Internatul Vancean de băieţi cu liceul şi catedrala
Authors: "Ilustraţia"
Keywords: Şcoli;Internate;Biserici;Blaj (România)--Internatul Vancean de băieţi;Blaj (România)--Liceul de băieţi;Blaj (România)--Catedrala "Sfânta Treime"
Issue Date: 1925
Abstract: Catedrala este înconjurată din trei părţi de clădirile fostei mănăstiri "Sfânta Treime", opera arhitectului vienez Martinelli. Mănăstirea a fost construită între anii 1741-1747. Aici au fost deschise în 1754 primele şcoli româneşti: şcoala de obşte, şcoala latinească şi cea de preoţie. Piatra lor de temelie a fost pusă de episcopul Ioan Inocenţiu Micu în anul 1738. După 1848 se ridică noi corpuri în stânga (Seminarul teologic arhidiecezan, Şcoala de fete) şi dreapta (Preparandia, Internatul de băieţi). Internatul de băieţi, numit şi "Internatul Vancean", a fost ridicat sub mitropolitul Ioan Vancea. Astăzi este Centrul de plasament familial. - Piatra de temelie a catedralei a fost pusă de episcopul Ioan Inocenţiu Micu în anul 1738, ca urmare a mutării sediului episcopal de la Făgăraş la Blaj. Construcţia este făcută după planurile arhitectului vienez Ioan Martinelli, şi dureză până în 1749. În anul 1837, sub episcopul Ioan Lemeny, biserica suferă transformări radicale, ce-i vor da forma de astăzi. O piesă de o deosebită valoare artistică este iconostasul lucrat în lemn de tei (cel mai mare din ţară) de către meşterul tâmplar Aldea din Târgu Mureş, între anii 1749- 1765. Un preţios obiect al catedralei este uriaşul covor, prins deasupra corului la ocazii festive. A fost ţesut în Maramureş, după desenul lui Octavian Smigelschi şi este lucrat în stil de gobelin, înfăţişând un vultur uriaş cu aripile întinse deasupra "Noului Ierusalim".
Description: Blaj [material iconografic] : Internatul Vancean de băieţi cu liceul şi catedrala. - Gherla : "Ilustraţia", 1925. - 1 ilustrată : sepia ; 9x14 cm.
URI: http://dspace.bcucluj.ro/handle/123456789/39627
Appears in Collections:Blaj

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BCUCLUJ_FCS_ILUSTR_2848.jpg459.96 kBJPEGThumbnail
View/Open
Show full item record View Statistics


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.